Mona Lisa

De Mona Lisa (in sommige romaanse talen zoals het Italiaans meestal als Monna Lisa aangeduid; Frans: La Joconde) is een wereldberoemd olieverfschilderij, geschilderd door Leonardo da Vinci. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout), de afmetingen zijn 77 × 53 cm. Da Vinci heeft het schilderij tussen 1503 en 1507 geschilderd.

Het schilderij is vooral beroemd geworden vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als ‘mysterieus’ omschreven wordt en die er bijzonder levensecht uitziet. Anderen zijn echter van mening dat de geportretteerde heel neutraal kijkt. Bij vergelijking van dit schilderij met andere schilderijen uit het begin van de 16e eeuw blijkt hoe ver Da Vinci zijn tijd vooruit was, vooral door het gebruik van zijn sfumato-schildertechniek. Ook opvallend is dat de linker horizon lager ligt dan de rechter. Dit optische middel is waarschijnlijk gebruikt om de contraposto-houding van het model te benadrukken.

Kunstkenners hebben zich jarenlang afgevraagd wie model had gestaan voor de Mona Lisa: was het Da Vinci’s moeder of zijn geheime minnares. Sommigen geloofden zelfs dat het om een vrouwelijk zelfportret van de grote meester zelf ging.

In januari 2008 maakten onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg bekend dat zij het bewijs hadden gevonden dat het om Lisa del Giocondo gaat. Het bewijs vonden ze in aantekeningen in de kantlijn van een oud boek, die twee jaar geleden al gevonden werden door Dr. Armin Slechter. Het boek was ooit eigendom van Agostino Vespucci, een kennis van Da Vinci die voor het stadsbestuur in Firenze werkte.

De opdrachtgever heeft het schilderij waarschijnlijk nooit in ontvangst genomen; tot nu toe is onduidelijk wat de reden daarvan is. Da Vinci nam het schilderij mee toen hij aan het hof van de Franse koning Frans I ging werken.

Na de dood van Da Vinci is het schilderij waarschijnlijk in handen van de Franse koning gekomen. Het hing gedurende de 16e eeuw in het kasteel van Fontainebleau. In de loop van de tijd heeft het vele hoogte- en dieptepunten gekend. Het hing in de slaapkamer van Napoleon Bonaparte, maar heeft ook enkele decennia op een stoffige zolder gelegen. Sinds de 18e eeuw bevindt het schilderij zich in het Franse nationale museum, het Musée du Louvre in Parijs. In 1911 werd de Mona Lisa wereldnieuws, doordat het op klaarlichte dag werd gestolen. Het schilderij werd echter weer teruggevonden in Italië en hangt nu beschermd achter glas.

In 2004 werd bekend dat medewerkers van het Louvre zich zorgen maken over de staat waarin het paneel verkeert. Dit paneel, van populierenhout, trekt krom. Om de oorzaak te achterhalen is in april 2004 begonnen met een wetenschappelijke en technische studie van het schilderij.

bron. wikipedia

eXTReMe Tracker